Pertinence de la ventilation pour déterminer la dose évitée par inhalation de l’air extérieur contaminé par des substances radioactives dans les habitations et les bâtiments.

Význam vetrání pro stanoveni odvrácených dávek z inhalace venkovního vzduchu kontaminovaného radioaktivními látkami v bytech a budovách.

Auteurs : JILEK K., THOMAS J., BULANEK B.

Type d'article : Article

Résumé

V príspevku je nejprve predstaven teoretický vliv intenzity vetrání, jehož znalost umožnuje lépe kvantifikovat odvrácené dávky z inhalace vzduchu, pro osoby ukryté v budovách, po vzniku mimorádné události s následkem kontaminace venkovního vzduchu plynnou i aerosolovou formou radionuklidu. Na základe dosažených výsledku týdenních screeningových merení prumerné intenzity vetrání v celkem 70 merených objektech (rodinné domy a byty ve výškových domech) a prirozené infiltrace do 20 budov byly pro vybrané kategorie budov, lišících se tesností obálky, a otopnou a neotopnou sezónu vypocítány strední hodnoty intenzity vetrání. Pro takto nalezené realistické hodnoty intenzit vetrání byl pak ilustrován jejich vliv na velikost odvrácené dávky z inhalace pro obecný radioaktivní kontaminant v plynné i aerosolové forme a pro casove ruznou fázi doby ukrytí osob po namerené vnejší kontaminaci vzduchu v budovách.

Documents disponibles

Format PDF

Pages : 258-262

Disponible

  • Prix public

    20 €

  • Prix membre*

    15 €

* meilleur tarif applicable selon le type d'adhésion (voir le détail des avantages des adhésions individuelles et collectives)

Détails

  • Titre original : Význam vetrání pro stanoveni odvrácených dávek z inhalace venkovního vzduchu kontaminovaného radioaktivními látkami v bytech a budovách.
  • Identifiant de la fiche : 30024043
  • Langues : Tchèque
  • Source : Vytápení Vetrání Instalace - vol. 26 - n. 5
  • Date d'édition : 11/2017

Liens


Voir d'autres articles du même numéro (2)
Voir la source